Olen nieuws

Wachten op trein en bus wordt betalend

Trein- en busreizigers die graag op tijd aan hun halte staan, zullen dat binnenkort in hun geldbeugel voelen. De Vlaamse regering wil het wachten op openbare diensten immers betalend maken.

De beslissing kadert in de besparingen die de Vlaamse, en later ook federale, regering wil doorvoeren. ‘Het is vreemd dat wachten op de bus vandaag gratis is’, verdedigt Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Mobiliteit, haar beslissing. ‘Busreizigers genieten van warme bushokjes, met aangename zitbanken en leuke prenten of uitgebreide reisinformatie aan de wand. Treinreizigers genieten daarbovenop nog van hippe muziek, tal van snackautomaten en krantenwinkels. Geef toe, het is eigenlijk onbegrijpelijk dat al die luxe vandaag gewoon gratis is voor de reizigers.’

De betaling verloopt via een elektronische ledenkaart. ‘Een ingebouwde chip wordt geactiveerd van zodra de reiziger onder een buspaal, in een bushokje of in het station komt. Dan begint de teller te lopen. Op het platteland geldt een tarief van dertig eurocent per minuut, in de stad is dat een halve euro. Ook het gebruik van de roltrappen of de automatische bus- en treindeuren kost een halve euro per keer. Dat zijn slechts kleine bedragen voor het onderhoud van een fantastische dienst.’

Als het project positief wordt beoordeeld, wil de Vlaamse regering op termijn ook het wachten op andere openbare diensten, zoals de gemeente of de brandweer betalend maken.