Olen nieuws

Regering wil zwangerschap beperken tot zes maanden

zwangere

zwangereDe federale regering wil de duur van zwangerschappen gevoelig inkorten. Het systeem waarbij vrouwen negen maanden zwanger zijn – en dus minder of zelfs niet beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt – betekent immers een belangrijke verliespost voor de overheid, klinkt het bij Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).

De opmerkelijke oproep van Kris Peeters begint waar ze de laatste tijd vaak begint, bij de nieuwe economische realiteit. “Iedereen moet zich aanpassen aan de crisis. Mensen moeten langer werken, maar ook minder afwezig zijn tijdens hun loopbaan. Een zwangerschap van negen maanden is niet meer van deze tijd.”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) treedt haar collega-minister bij. “De moderne geneeskunde staat vandaag zo ver dat ongeboren baby’s al na zes maanden levensvatbaar zijn. Door de bevalling vervroegd op te wekken, zijn deze vrouwen – en hun kinderen – maar liefst drie maanden sneller terug beschikbaar voor hun werkgevers. Dat kan de overheid zo’n 2 miljard euro per jaar extra opleveren.”

Vermoedelijk wordt de duur van zwangerschappen voor alle Belgische vrouwen al vanaf 2016 beperkt tot zes maanden. Allochtone vrouwen mogen dan weer wel de volle negen maanden dragen, “want zij werken toch vaak niet”, aldus nog Kris Peeters.